Effectief leiderschap en cohesie

Er zijn twee voorwaarden voor een succesvol scale-up bedrijf: effectief leiderschap waar business issues en persoonlijke ontwikkeling met elkaar in balans zijn en cohesie tussen het bedrijfsDNA, de strategie en medewerkers.

Het samenspel tussen hoofd en lijf is vaak beschreven om persoonlijk optimaal te kunnen presteren. Dit geldt echter ook voor organisaties. Gelukkig worden die zich daar steeds meer bewust van. Maar, het gaat naast het hoofd en lijf ook om het hart.

Het ‘hart’ van een bedrijf… Waar gaat het sneller van kloppen? Waar staat de organisatie voor, wat wil het teweeg brengen bij zijn klanten? Wanneer spreekt het over trots zijn en twinkelogen hebben? Zie bedrijfsidentiteit en DNA.

En hoe verhoudt het bedrijfshart zich tot de business strategie? De kpi’s, marktontwikkelingen, de klanttevredenheid? De concurrentie, groei, innovatie, investeringen, duurzaamheid… om maar wat te noemen? Een organisatie heeft zijn ‘hoofd’ nodig om handen en voeten te geven aan datgene wat het wil. Zie strategie en business development.

Net zoals een goed werkend ‘lijf,’: een bedrijf kan niet zonder mentaal en fysiek weerbare professionals en teams, die in hun kracht zitten en vitaal zijn. Die uitvoeren wat het bedrijf met zijn hoofd bedacht heeft. Die doen wat bij hun past en daardoor goed samenwerken en creatief zijn. Zie executiekracht.