Het krijgen van draagvlak

Hoe zorg je er voor dat je draagvlak krijgt voor het uitvoeren van je plan?

Herken je dit? Dat je al in hoofdstuk 12 zit, maar de ander is net in hoofdstuk 4 begonnen?

Ik wel. Het gebeurt me regelmatig dat ik gedurende een gesprek niet meer uit mijn woorden kom. Het is geen stotteren, geen uh, uhm of eh. Ik begin een zin, stop na een paar woorden, begin een nieuwe zin, stop weer na een paar woorden…

Totdat ik lachend moet bekennen: “Ik denk sneller dan dat ik kan praten”. Oplossingen, ideeën en de weg er naar toe om die te realiseren…, ik heb het vaak binnen een mum van tijd helder voor me. Dit vervolgens in een gesprek op de ander overbrengen is stap 1.

Stap 2 is moeilijker: hoe krijg je draagvlak voor jouw visie op de toekomst? Wat als je al in hoofdstuk 12 zit (waar ik het net over had) en de ander meer tijd nodig heeft? Een ander tempo kent?

Dat kan lastig zijn. Voor jezelf én voor de mensen met wie je samenwerkt. Want voor je het weet steekt wederzijdse frustratie, onbegrip en weerstand de kop op, terwijl je toch allemaal hetzelfde boek wilt lezen.

Hoe ga je hier als directeur, eigenaar, leidinggevende mee om? Hoe neem je medewerkers, teamleden en collega’s mee? En blijf je tegelijkertijd trouw aan je strategie, tempo en jezelf?

Hoe zorg je dat je gezamenlijk het(zelfde) boek uitleest? Mijn visie -😉- daarop:

–     Verbind je met de mens achter de professional. Ga het gesprek aan, neem een grote dosis vakkennis mee, verdiep je in de drijfveren en ontdek daardoor wat er onderhuids speelt (op individueel, team en organisatorisch niveau): focus op de interne politiek, de onderlinge relaties en dwarsverbanden.

–     Executiekracht gaat om het harmoniseren van belangen tussen je verschillende interne klanten, doelgroepen en stakeholders. Het gaat om veiligheid creëren, vertrouwen geven en de ander betrekken. Pas daarna volgt de beweging, een gezamenlijk pad en uiteindelijk het resultaat.

#changemanagement #executiekracht #leiderschap #draagvlak Eugenie Simon

Foto: Nathalie Hagenstein

Meer blogs

Eugenie Simon Klik Consult FUCK YOU changemanagement

F*CK YOU

Het is hem weer gelukt. De kunstenaar* met de (blad)gouden handjes. Dit keer geen F*CK IT middelvinger, maar een wijzende wijsvinger. Het

Eugenie Simon Klik Consult changemanagement reflecteren

Sta stil. Als je verder wilt.

Wanneer je op zoek bent naar een oplossing. Wanneer je wilt weten wat je moet doen. Wanneer je verder wilt. Ga dan

Eugenie Simon Klik Consult weerbaarheid veerkracht

Uitgaan van het tegenovergestelde

Hoe kun je weerbaar blijven en veerkracht behouden? Laten we het eens totaal anders bekijken en uitgaan van het tegenovergestelde. Ik vraag

Hi, let's keep inspired

Neem direct contact op