JIJ

Zaterdagavond. Harrie Jekkers en Klein Orkest op televisie*. En toen dat lied, die zin: “Nou ik ben nou eenmaal zo. Laat mij maar alleen, ook al valt het soms niet mee…”

En ik wist meteen, ja! Dat is het! Dat is de kern van al mijn coachingsgesprekken van de afgelopen weken.In opdracht van IMK – Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf heb ik nu 30 MKB-ondernemers gesproken. Ik begeleid ze deze maanden in drie individuele gesprekken bij de verdere ontwikkeling van hun onderneming.

Conclusie #1
Ze voelen allemaal de spagaat. Die van “ik als ondernemer” versus “mijn onderneming”. Na (door)vragen, confronteren en ontrafelen komen we steeds uit op hetzelfde. De rode draad. De essentie. De basis waarop hun onderneming uitgebouwd moet worden: zijzelf!

– Wat wil JIJ?
– Wat is goed voor JOU?
– Waar heb JIJ behoefte aan?

De kwartjes vallen hard en de reacties zijn steevast die van
– verwarring (hè, is het écht zo simpel?)
– opluchting (eigenlijk is het zóóóó simpel!)
– nog meer verwarring (help, ik weet de antwoorden niet!)

Stap 1 in het dóór willen groeien met je onderneming is een kwestie van éérst terug gaan. Naar binnen. Naar jezelf. Daar liggen de antwoorden. Stap 2 is er vervolgens concreet naar te handelen.

Over het algemeen zijn deze twee stappen een hele opgave omdat we niet gewend zijn deze te nemen: de meeste van ons hebben dat simpelweg niet geleerd vanuit opvoeding en opleiding. Maar het mooie is dat we ons dit ook zelf kunnen leren: ontdekken wat je wilt en vervolgens gaan doen waar jij blij van wordt!

Conclusie #2
Uiteraard komt in de gesprekken ook de “technische kant” van het ondernemerschap aan bod. Het één sluit het ander beslist niet uit! Daarover schrijf ik heel graag de volgende keer. Een tipje van de sluier? Commercie is niet vies 😊

* Uit hun theatertour “Later is allang begonnen”. Hoe toepasselijk! Een aanrader om eens terug te kijken.

#waardecreatie#organisatieadvies#leiderschap

Meer blogs

Eugenie Simon Klik Consult FUCK YOU changemanagement

F*CK YOU

Het is hem weer gelukt. De kunstenaar* met de (blad)gouden handjes. Dit keer geen F*CK IT middelvinger, maar een wijzende wijsvinger. Het

Eugenie Simon Klik Consult changemanagement reflecteren

Sta stil. Als je verder wilt.

Wanneer je op zoek bent naar een oplossing. Wanneer je wilt weten wat je moet doen. Wanneer je verder wilt. Ga dan

Eugenie Simon Klik Consult weerbaarheid veerkracht

Uitgaan van het tegenovergestelde

Hoe kun je weerbaar blijven en veerkracht behouden? Laten we het eens totaal anders bekijken en uitgaan van het tegenovergestelde. Ik vraag

Hi, let's keep inspired

Neem direct contact op